09:00 - 17:30
Van ma t/m vr geopend

GEMIDDELDE KOOPSTARTER KOMT EEN TON TE KORT

09 oktober 2016

Ondanks de hoge huizenprijzen heeft de helft van de jongvolwassenen met een verhuiswens nog steeds een voorkeur voor kopen. Toch nam hun aandeel in de totale woningverkopen afgelopen kwartaal opnieuw af, vooral bij appartementen, schrijven economen van de Rabobank.

Het blijkt voor aspirant-starters in elke provincie lastig om de gemiddelde verkoopprijs te betalen zonder naast de hypotheek flink wat eigen vermogen in te leggen.

Door het schaarse aanbod en de oplopende huur- en koopprijzen zijn er grote zorgen over de kansen van jongvolwassenen op een betaalbaar huis. Huizenmarkteconoom Carola de Groot van Rabobank, in het Kwartaalbericht Woningmarkt: “Ze zijn te rijk voor een sociale huurwoning, maar te arm voor een huis in de vrije huursector.”

Het is de vraag of 35-minners erin slagen de stap naar koop te maken. De Groot: “Als we de gemiddelde verkoopprijs confronteren met de gemiddelde maximale hypotheek die aspirant-koopstarters kunnen krijgen, dan blijkt dat het in alle provincies lastig is om de gemiddelde verkoopprijs te betalen.”